Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit.

Fysiotherapie is een oude tak van de geneeskunde, die teruggaat tot de tijd van Hippocrates.

Patiënten mat klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden ondersteund door  “heilgymnastiek” (oefentherapie), het toepassen van natuurlijke middelen: zoals warmte-/koude prikkel, mechanische prikkels zoals mobilisatie technieken of manuele therapie of  massagetherapie en  fysische therapie zoals trilling (Ultra-geluid of shock-wave), zwakstroom of licht (Ultra-violet of Infra-rood).

De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.

Het doel van de behandelingen kan bijvoorbeeld zijn:

  • verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam.
  • optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening.
  • pijn verminderen.

 

MedicalTaping3

KM_Logo_GS